GEMOTERAPIA ÎN TUSE

Oana Socoliuc

 

Dr. Oana Socoliuc

Medic primar medicină de familie – Timișoara

 

 

 

Tusea, conform definiției, este un reflex brusc și repetitiv care ajută la curățirea tractului respirator superior de secreții, substanțe iritante, particule, corpuri străine sau microbi.

Tusea are trei faze: un inspir profund, un expir forțat cu glota închisă, care duce la creșterea presiunii intratoracice la peste 100 mmHg și deschiderea bruscă a corzilor vocale și a epiglotei, cu expulzarea aerului la o viteză ce poate ajunge la 150 km/h.

Tusea este un act reflex predominant involuntar, dar are și componenta voluntară.

În funcție de durată, tusea poate fi acută, dacă durează mai puțin de 3 săptămâni, subacută (între 3 și 8 săptămâni) și cronică, dacă durează de mai mult de 8 săptămâni.

În funcție de tipul tusei, aceasta  poate fi seacă sau productivă.

Atunci când apare acest simptom, trebuie stabilită cauza lui. La copii poate fi un reflex fiziologic normal, ei pot tuși în medie de 10 ori pe zi fără o patologie asociată.

POLYGEMMA 3_165 x 235.cdrTusea seacă apare la debutul afecțiunilor respiratorii, în pleurite, pleurezii, în tuberculoză la debut, fibroză pulmonară, neoplasm bronșic, mediastinal, adenopatii mediastinale. Dacă este apărută în contextul unei viroze sau infecții microbiene respiratorii, se asociază cu alte simptome ale aparatului respirator (strănut, rinoree, durere faringiană) sau generale (febră) și este de dată recentă. Poate apărea și în debutul bolilor eruptive (pojar). În afecțiunile cardiace, tusea apare la cei cu insuficiență cardiacă, anevrism de aortă, pericardită, stenoză mitrală. Tusea seacă poate fi strict psihogenă la bolnavi cu tulburări nevrotice sau emoționale, o tuse prin obișnuință (tic) sau intenționată.

O tuse seacă cu sufocare, brusc apărută, în plină stare de sănătate, la un copil, pune problema aspirației unui corp străin și constituie o urgență.

Tusea productivă este un indiciu pentru o afecțiune a aparatului respirator care evoluează cu hipersecreție bronșică, urmează de obicei după o tuse inițial seacă. Poate apărea și la cardiaci în edemul pulmonar acut.

Tusea răgușită sau cu afonie este determinată de afecțiuni ale laringelui sau ale zonelor din vecinătate, care determină compresiune.

Tusea cavernoasă are un timbru metalic și este determinată de existența unei caverne, în cazul tuberculozei pulmonare.

Având în vedere multitudinea cauzelor posibile ale tusei este de dorit ca tratamentul să înceapă numai după ce un medic a stabilit cauza acesteia.

În cazul tusei acute din bolile respiratorii sezoniere, la persoane fără altă patologie asociată sau la copii, tusea poate fi tratată ca atare, fără investigații suplimentare. Pentru aceste situații, dar și pentru patologia cronică, după ce diagnosticul a fost stabilit, gemoterapia este de real ajutor.

Preparatele gemoterpice vor trata nu numai simptomul tusei ci și boala în sine, redând organismului rapid și eficient starea de sănătate. Ele sunt eficiente și în tusea restantă postinfecțioasă care, uneori, la persoane cu hiperreactivitate bronșică poate să rămână săptămâni după o infecție respiratorie.

Principalele preparate gemoterapice utile în afecțiunile respiratorii cu tuse sunt: Extractul din mlădițe de Caprifoi (remediu eficient pentru tusea uscată, seacă, cu recomandare și în laringite cu răgușeală și afonie), Extractul din muguri de Carpen (acționează asupra sinusurilor nazale și paranazale, la nivelul rinofaringelui, bronșiilor și plămânilor), Extractul din muguri de Călin (utilizat de elecție pentru spasmul bronșic). Administrarea lor se face înainte de mese cu o jumătate de oră, la adulți câte 2 ml și la copii câte 25-30 de picături în puțină apă.

Preparatul Polygemma 3 – Tuse conține cele 3 gemoterapice: de Carpen, Caprifoi și Călin, fiind utilă în ameliorarea tusei, atât seacă cât și productivă sau cu componentă spastică.

Extractele gemoterapice pot fi alegerea de primă intenție la debutul unor afecțiuni respiratorii sau adjuvante eficiente în afecțiunile care vin cu complicații, precum și în boli cronice.

Related Posts

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress