LUPTA PSIHOLOGICA IMPOTRIVA CANCERULUI DE PIELE – CAMPANIA EUROMELANOMA DAY 2019

Lupta psihologica impotriva cancerului de piele in campania EuroMelanoma day 2019

Cercetarile arata ca negarea contribuie la creșterea incidenței și a ratei mortalitații cancerului de piele, astfel:

  • 88% din oamenii din intrega lume ințeleg ca expunerea la soare crește incidența cancerului de piele, dar numai 18% se protejeaza intotdeauna cand se expun la soare1
  • Jumatate dintre pacienți intarzie inceperea tratamentului cu 3 pana la 6 luni de la momentul apariției primelor semne2

Doua mari organizații caritabile s-au reunit cu scopul de a lansa o campanie globala de conștientizare in lupta impotriva cancerului de piele, Euromelanoma și Fundația pentru Cercetarea Melanomului.

Am demarat aceasta campanie și in Romania cu scopul de a sensibiliza populația la problema cancerelor de piele. Ne propunem sa convingem opinia publica sa constientizeze pericolul expunerii la radiatiile solare, dar si sa incurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele” a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societații Romane de Dermatologie.

Sub sloganul ‘Infrangerea negarii: cancerul de piele este tratabil, nu fatal’, Euromelanoma și Fundația pentru Cercetarea Melanomului identifica 3 etape ale negarii in cazul cancerului de piele – negarea nevoii de protecție solara, negarea simptomelor și negarea nevoii de ingrijire medical corespunzatoare.

Negarea in ceea ce privește nevoia de protecție solara este frecvent intalnita. Intr-un studiu efectuat de IPSOS pe 20000 de pacienți in 23 de țari, 88% dintre aceștia au fost de accord ca lipsa protecției solare crește riscul de apariție a cancerului de piele, insa numai 18% au spus ca folosesc intotdeaua protecție solara.

Problema este ca in timp ce oamenii admit ca exista o legatura intre expunerea la soare și apariția cancerului de piele, ei nu iau masuri pentru a se proteja corespunzator. Apariția cancerului de piele poate fi prevenita, astfel ca organizațiile de sanatate publica trebuie sa examineze care sunt cauzele acestei negari, astfel incat folosirea protecției solare sa devina o obisnuința, așa cum este perierea dinților, nu doar ceva ce facem doar in vacanța”, a spus Doamna Profesor Veronique del Marmol, președintele Euromelanoma.

Negarea apare și atunci cand pacienții identifica posibile semne ale apariției cancerului de piele. Un studiu condus de 1300 de dermatologi din intreaga lume a evidențiat faptul ca aproape jumatate (49%) amana prezentarea la medic cu 3 pana la 6 luni, 39% cu 7 pana la 12 luni si 14% cu peste 1 an1. La nivel global, sunt diagnosticate anual aproximativ 3 milioane de cancere non-melanom și 132000 de melanoame. In concluzie, cand adaugam acest fapt la rezultatele studiului, inseamna ca aproape 1.5 milioane de pacienți intarzie a se adresa la medic dupa apariția primelor semne de cancer. Dermatologii cred ca 54% din 61680 decese3 la nivel global, datorate melanomului, ar fi putut fi prevenite daca pacienții ar fi mers la medic.

Chiar daca gandul de a fi diagnosticați cu cancer este pentru mulți oameni o experiența infricoșatoare – fiind echivalent cu o condamnare la moarte – trebuie subliniat ca depistat devreme, cancerul de piele este tratabil” spune Doamna Profesor del Marmol. “Ce nu ințeleg cei mai mulți pacienti este ca ignorarea simptomelor unui posibil cancer de piele crește riscul de a ajunge intr-un final la rezultatul de care se tem cel mai mult.

Doamna Profesor del Marmol a concluzionat: “Aceasta cercetare arata ca este foarte important ca lumea medicala sa accepte ca este necesara o abordare mai cuprinzatoare. Și anume o abordare care sa se adreseze in aceeași masura nevoilor fizice, dar și psihologice ale pacientului. Pana cand acest lucru se va intampla, vor exista in continuare decese datorate unei afecțiuni care poate fi prevenita sau tratata cu succes”.

Publicarea ‘infrangerea negarii: cancerul de piele este tratabil, nu fatal’ coincide cu lansarea Campaniei Anuale de Conștientizare Euromelanoma. Campania va include 33 de țari din Europa și va include distribuirea de flyere, afișe, evenimente media și screeninguri gratuite pentru public. Parteneriatul Euromelanoma cu Fundația pentru Cercetarea Melanomului și asocierea cu Coaliția Globala a reprezențanților pentru pacienții cu melanom, vor duce la extinderea campaniei pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Africii de Sud și Asiei.

Pentru a downloada The White Book și a invața cum sa preveniți apariția semnelor de boala accesati www.euromelanoma.org.

,,Reabilitare emoționala a pacientului cu cancer de piele, este esențiala in reușita tratamentului. Cu ajutorul medicilor pentru o depistare timpurie și cu noile Terapii introduse in tratamentul oncologic, trebuie ințeles ca aceasta forma de cancer nu mai reprezinta o fatalitate” a precizat Dl. Cezar Irimia, Presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

De asemena, Dl. Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie a declarat in ceea ce privește Negarea ca: “In cazuri de cancer cutanat, poate mai mult decat in alte forme de cancer exista tendința de a nega aceasta afecțiune. Acest aspect se datoreza printre altele, faptului ca leziunile dermatologice nu prezinta o simptomatologie zgomotoasa in sensul ca nu produc durere, nu produc prurit, uneori dand impresia, prin reepitelizare, ca se vindeca, pacienții preferand sa ignore pericolul alegand negarea.

Sfatuim pacienții cu suspiciune de cancer cutanat sa vina cat mai repede la medic pentru un diagnostic precoce deoarece riscul de a se transforma intr-o leziune maligna este mai mic in aceasta situație iar daca acest fenomen s-a intamplat deja, leziunea poate fi surprisa in fazele incipiente cu șanse mult mai mari de rezolvare favorabila.

1Studiu efectuat de 1300 de dermatologi: Euromelanoma si Fundatia pentru Cercetarea Melanomului

2 Cancerul de piele FAQ: Organizatia Mondiala a Sanatatii

3Cate decese datorate cancerului exista la nivel mondial? Lumea in cifre

Despre Euromelanoma

Euromelanoma are rolul de a promova si a impartasi informatii despre preventia cancerului de piele, diagnosticul precoce si tratament. Este condusa de un grup de dermatologi europeni care isi aloca din timpul lor liber pentru aceasta cauza. Activitatile noastre sunt concentrate pe atingerea a 3 puncte cheie; publicul general; comunitatea medicala; si factorii de decizie de la nivel European cat si national.

Pentru public, prin intermediul site-ului Euromelanoma (care a fost accesat de peste 1 milion de persoane) si prin intermediul campaniei anuale de constientizare, promovam intelegerea cancerului de piele, preventia acestuia, diagnosticul precoce si tratamentul. Aceasta activitate este urmata de screeninguri gratuite din timpul ‘Zilelor de Screening Euromelanoma care au loc pe litoralul romanesc’. Pana in acest moment, peste 450000 de oameni au beneficiat de examinari gratuite la nivel european.

Pentru dermatologi și comunitatea medicala, impartașim in mod regulat informații și cele mai bune practici prin intermediul publicațiilor științifice.

Pentru autoritați, organizeaza evenimente speciale pentru se asigura ca tratamentul cancerului de piele este pe deplin recunoscut și susținut de sistemele și politicile de sanatate.

De la momentul inființarii de catre 6 dermatologi belgieni, in anul 1999, Euromelanoma s-a extins rapid de-a lungul continentului și activeaza an momentul de fața in 33 de țari.

Despre MRF

Fundația pentru Cercetarea Melanomului (MRF) este cea mai mare organizație independenta preocupata de melanom. MRF este o organizație non-profit.

Dedicata susținerii cercetarii medicale in vederea descoperirii de tratemente eficiente și eventual a unui tratament pentru melanom, MRF are rolul de asemenea de a educa pacienții, aparținatorii și medicii in ceea ce privește prevenția, diagnosticul și tratamentul melanomului.

Website-ul MRF este sursa de baza pentru informații in ceea ce privește melanomul.

MRF este de asemenea un reprezentant activ pentru comunitatea pacienților cu melanom, ajutand la creșterea conștientizarii in fața acestei boli și nevoii de tratament. Forumul online – Pagina de informații pentru pacienții cu melanom – este cea mai veche și mare comunitate a pacienților cu melanom și este gazduita prin intremediul MRF. Are rolul de a asigura suport și informații pentru aparținatori, pacienți, familie și prieteni.

Related Posts

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress