spot_img

Auxologie.ro, primul sistem informatic integrat de urmarire si generare a graficelor de crestere pentru populatia din Romania

                                           

Auxologie.ro, primul sistem informatic integrat de urmarire si generare a graficelor de crestere pentru populatia din Romania, s-a lansat in faza de testare

Auxologia are ca scop intelegerea cresterii si dezvoltarii somatice umane, atat in aspectele ei normale cat si cele clinice.

Este o stiinta cu acoperire multi-disciplinara, avand ca obiective descoperirea si rafinarea metodelor clinice si a tehnicilor de diagnoza, tratament si, acolo unde este posibil, prevenire a tulburarilor de crestere.

Desi cresterea si dezvoltarea fizica umana are loc in perioada copilariei si adolescentei, caracteristicile auxologice sunt aspecte de interes pe intreaga durata de viata a individului. Departe de a fi un domeniu arid al cunoasterii, auxologia adreseaza preocupari omniprezente legate atat de starea de sanatate atat la nivel individual, cat si la nivelul populatiei. Dar nu doar parintii, medicii sau guvernele sunt interesate de datele statistice colectate: aceleasi rapoarte sunt utilizate in domeniile interesate de masuratori asupra trupului uman, precum sportul, arhitectura, designul vestimentar sau industria auto.

Cu interesul manifestat fata de aceste cifre, la o jumatate de secol de la primele cercetari auxologice la nivel mondial, Europa inca sufera din lipsa datelor relevante. Cu toate eforturile cercetatorilor europeni, informatia ramane deficitara, in special in ceea ce priveste corelarea datelor pacientilor la zona geografica, un aspect important luat in calcul de catre medicul specialist in elaborarea unor protocoale terapeutice eficiente. Privind in context national, la aceasta penurie se adauga si faptul ca in 2015, Romania nu dispunea inca de un sistem informatic specializat in preluarea si prelucrarea caracteristicilor auxologice ale populatiei tarii.

Astfel, in lipsa instrumentului informatic adecvat, medicii romani nu pot compara datele pacientului cu parametrii normali ai zonei geografice de referinta, si nici nu pot urmari evolutia starii de sanatate a acestuia. In particular, specialistii raman „descoperiti” atunci cand se ridica problema prevenirii si diagnosticarii precoce al cauzelor decesului infantil, imbatranirii premature sau altor afectiuni de crestere sau cronice. Si nu doar medicii sau guvernele au de suferit din lipsa informatiei relevante: la randul lor, nici cetatenii nu isi pot evalua in mod eficient starea generala de sanatate, nici cresterea si dezvoltarea propriilor copii.

In contextul acestor probleme, in august 2017, din initiativa privata, cu fonduri europene, s-a initiat dezvoltarea Sistemului informatic integrat, inovativ si securizat de examinare auxologica, urmarire a pacientului si generare a diagramelor de crestere pentru populatia din Romania.

In prezent, sistemul se afla in faza de implementare si testare, fiind oferit in mod gratuit tuturor parintilor care doresc sa verifice stadiul dezvoltarii copiilor, pe adresa web www.auxologie.ro

Lansarea in productie a sistemului este preconizata in a doua jumatate a acestui an. Este de asteptat ca acest sistem sa contribuie la eficientizarea strategiilor legate de sanatate, la cresterea calitatii serviciilor medicale, precum si la ridicarea nivelului de constientizare a populatiei fata de propria sanatate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner