PLANTE PRELUCRATE ÎN STARE PROASPĂTĂ – CONCEPTUL PLANTEXTRAKT

Carmen Ponoran

farm. CARMEN PONORAN

Director științific Laboratoarele Plantextrakt

Secretar general al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie

www.gemoterapie.ro

 

 

 

 

Prelucrarea plantelor în stare proaspătă este un concept care a prins contur, ca metodă de preparare a extractelor vegetale, în urmă cu peste 200 de ani, inițiatorul metodei fiind Samuel Hahnemann, personalitate marcantă din perioada Renașterii, medic, chimist, farmacist, farmacolog, toxicolog, singura persoană din istoria medicinii care a introdus și dezvoltat un sistem terapeutic nou într-o viață de om – homeopatia.

De homeopatie este legată și metoda, propusă și implementată de către acesta, de prelucrare a plantelor în stare proaspătă, ca tincturi mamă, acestea fiind materiile prime pentru obținerea medicamentului homeopat.

La Rădaia – 12 km depărtare de Cluj-Napoca, în mijlocul naturii, Laboratoarele Plantextrakt și-au clădit spațiile de producție, depozitare și control al calității, încă din 1991. În 2016 Plantextrakt împlinește 25 de ani de activitate în domeniile pe care a ales să le dezvolte: homeopatia, fitoterapia cu extracte din plante proaspete și gemoterapia.

Pornind de la studierea tincturilor mamă de origine vegetală, în laboratoare de analiză fitochimică și prin experimentare directă, s-au constatat calități deosebite pe care le are această metodă de fabricație, având ca rezultat extracte ce conservă mai bine și pentru mai mult timp întreg fitocomplexul specific fiecărei plante (comparativ cu extractele obținute prin prelucrarea plantelor uscate). S-a dezvoltat astfel o nouă abordare în fitoterapie la începutul anilor ’70, numită de specialiștii francezi „fitoterapia renovatoare”. Această metodă și acest tip de extracte au fost introduse pe piața farmaceutică românească de către Laboratoarele Plantextrakt, începând cu anul 1994, când s-au avizat primele preparate fitoterapice de acest tip. Un prim preparat realizat, Imunogrip, a introdus atunci la noi în țară pentru prima dată ideea profilaxiei gripei prin întărire imunitară cu un extract de Echinacea. La nivel internațional, Plantextrakt este un furnizor important de tincturi mamă, materii prime la fabricația medicamentelor homeopate – fabricând peste 300 de tincturi mamă pentru piața farmaceutică europeană și cea de pe alte continente.

POLYGEMMA respirator_220 x 290.cdrCaracteristica extractelor fabricate la Plantextrakt este și folosirea cu preponderență a plantelor culese din flora spontană (peste 90%), regulă stipulată inițial tot de către Hahnemann – pentru a ajunge la “esența” plantei care crește în mod spontan, în arealul care i se potrivește cel mai bine. Pentru culegerea plantelor din flora spontană trebuie respectate însă o serie de reguli care să asigure în final obținerea unui preparat de calitate. Toate aceste reguli sunt bine stabilite și în baza respectării lor, documentată, se acordă certificarea pentru culegere ecologică a plantelor din flora spontană, de către organisme abilitate. Această certificare stă la baza activității de culegere a plantelor la Plantextrakt, certificare reînnoită anual, conform cerințelor europene.

În 1994 Laboratoarele Plantextrakt lansau pe piața farmaceutică o nouă gamă de produse naturale, premieră absolută la acel moment pentru România – extractele gemoterapice. Gemoterapia  – terapia cu extracte din părți tinere de plantă – a fost pentru Plantextrakt o mare încercare acum peste 20 de ani – când nu se știa mai nimic în România despre această “nouă fitoterapie”și este acum trecută la capitolul de realizări importante ale firmei.

În 2012 Plantextrakt a introdus pe piață gama de gemoterapice complexe POLYGEMMA – 20 de preparate care pot ajuta la susţinerea sănătăţii, ca suport pentru buna funcţionare a unor organe (P. stomac, P. căi biliare, P. căi urinare, P. cavitate bucală și gât, P. sinusuri, P. plămâni, P.tuse, P. varice, hemoroizi), sub formă de cure periodice de detoxifiere la diferite nivele în organism (Polygemma – detoxifiere – 5 produse pentru detoxifiere la nivel hepatic, renal, intestinal, al pielii și al articulațiilor), pentru a ameliora simptomele neplăcute din timpul ciclului menstrual (P. premenstrual), pentru menținerea nivelului normal al glucozei în sânge și al lipidelor în organism (P. glicemie, P. colesterol), pentru creşterea rezistenţei organismului (P. imunitate), precum și două preparate care susțin organismul persoanelor peste vârsta de 50 de ani (P. femei 50+, P.bărbați 50+).

            Laboratoarele Plantextrakt își continuă drumul pe direcția dezvoltării acestor domenii ale terapiilor complementare, ce au la bază prelucrarea plantelor proaspete. Viitorul acestor domenii este reflectat în entuziasmul prezentului, atât al specialiștilor formați, precum și al pacienților mulțumiți de aceste terapii.

Related Posts

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress