spot_img

Patologia coloanei vertebrale: evoluție și perspectivă

Autor:                                          Dr. Sachin SHARMA    SHREEDAM,                       Medic specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Aria Clinic, Sibiu

Evoluția cauzelor care determină durerile de spate

În ultimii ani, numărul pacienților cu afecțiuni ale coloanei vertebrale este în continuă creștere, iar incidența acestor afecțiuni apare la grupe de vârstă tot mai mici. Această creștere este cauzată în mare parte de stilul de viață modificat din ultimele decenii. Dacă în trecut principalele cauze ale durerilor de spate erau uzura prin suprasolicitarea articulațiilor, hernia de disc, osteoporoza, astăzi în țările dezvoltate regăsim printre principalele cauze postura statică vicioasă și sedentarismul. Acestea duc la o slabă dezvoltare a mușchilor paravertebrali și ai spatelui.

Exemplul cel mai des întâlnit al unei posturi incorecte este cel al persoanelor care lucrează la birou și stau foarte multe ore în aceeași poziție, cu capul aplecat în față, către calculator și ușor rotit în lateral, iar în afara orelor de serviciu, din cauza erei digitale și a smartphone-urilor, poziția capului rămâne tot aplecată spre gadget-uri. Aceste obiceiuri posturale favorizează apariția durerii la nivel cervical, dorsal și lombar.

Dacă în timp mulți din factorii cauzatori ai durerilor de spate s-au modificat, tratamentul axat pe fizioterapie nu s-a schimbat simțitor. Fizioterapia permite în principal o rezolvare simptomatologică a problemei, dar nu rezolvă integral cauza. În schimb, prin fiziokinetoterapie (care include și gimnastica medicală) ne adresăm și cauzei problemei. Însă, durata tratamentului clasic de fiziokinetoterapie de 10 zile nu poate rezolva complet problema, acest interval nefiind suficient pentru corectarea posturii și tonifierea musculaturii paravertebrale.

Constatăm că odată ce simptomatologia se ameliorează, pacienții consideră că au fost vindecați și nu mai continuă cu un program de gimnastică medicală la finalul celor două săptămâni de tratament.

„Functional Exercise Programs”

În America există noțiunea de „Functional Exercise Programs”, care se focusează pe recuperarea funcțională și corectarea pe termen lung a problemelor posturale. Acest program de exerciții functionale se desfășoară atât în perioada tratamentului de fizioterapie, cât și după această perioadă, și face legătura dintre fizioterapia efectuată la clinică și gimnastica medicală care trebuie continuată de către pacient acasă.

În Aria Clinic, în colaborare cu fiziote­rapeuți cu experiență în recuperarea medicală și sportivă, am dezvoltat conceptul de recuperare funcțională aplicând „Metoda Aria+”, care se bazează pe programe medicale personalizate, terapii inovative (tehnica Ergon, ReFlex, Vacuum Intermitent, conceptul Rockford Kinesiology) și echipamente performate. Metoda Aria + include protocoale și exerciții care se derulează pe o perioadă îndelungată, permi­țând corectarea posturii și dezvoltarea musculaturii.

Procesul de recuperare completă trebuie să includă educarea pacienților spre un stil de viață sănătos, în care  menținerea sănătății se face printr-o abordare multidisciplinară, care reunește nu doar diferite specialități medicale – în funcție de patologia fiecărui pacient – ci și sportul, nutriția și consilierea psihologică. Deși la nivel global există o conștientizare a efectelor sedentarismului și este promovată sănătatea prin mișcare (sport, înot, fitness, dans, pilates ș.a.), recuperarea funcțională e singura metodă care se adresează și corectării posturii. În acest sens este nevoie de o evaluare inițială, iar programul se va desfășura sub îndrumarea unui personal medical calificat. Considerăm că această abordare multidisciplinară a recuperării face parte din viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst