Care este azi rolul fitoterapiei în infecţiile ORL?

Dr. Dan-Seni Baltă, medic primar ORL, Medlife Bucureşti

 

În contextul actual, modificările climatice bruște, poluarea crescută, stilul de viață și alimentație, precum și stresul au condus la scăderea imunității și a apărării organismului uman în fața infecțiilor intercurente virobacteriene.

În condițiile muncii în birouri de tip „open-space” și a aglomerației urbane,precumși a folosirii excesive a aerului condiționat au apărut o serie de condiții favorabile multiplicării cazurilor de infecții  de căiaeriene respiratorii superioare și a recurenței lor în ultimul timp.

Este aproape imposibil să nu ne confruntăm cu cel puțin un episod de răceala și tuse în perioadele cu schimbări bruște de temperatură. Conform OMS, infecțiile respiratorii sunt printre cele mai importante probleme de sănătate ale omenirii, datorită incidenței crescute și a costurilor economice aferente.

Am întâlnit pacienți, atât adulți, cât și copii care au prezentat mai multe episoade de infecții respiratorii acuteși infecții din sfera ORL față de anii precedenți. Copiii, mai ales cei prezenți în colectivitate, cel mai des suferă de intercurențe virale.De cele mai multe ori, tratamentul răcelilor simple poate fi făcut cu ajutorul remediilor naturiste, dar pot exista și situații de îmbolnăvire mai gravă, în care să fie necesară asocierea și a unor medicamente alopate.

Conform OMS,  un tratament ideal pentru răceală și tuse trebuie să amelioreze simptomele în dozele recomandate, fără să determine reacții adverse serioase, fără să mascheze semnele unei infecțiiconcomitente sau să determine sedarea care să interfereze cu administrarea de hrană sau lichide. În acest context,  Septilin și Koflet, produse naturale standardizate, sunt remedii sigure și inovatoare, rezultatele îmbinării principiilor ayurvedice cu tehnologia modernă.

image description

Se poate constata o tendință vizibilăîn medicina modernă de a introduce, în paralel cu produsele farmaceutice de sinteză, un număr din ce în ce mai marede preparate de origine vegetală.Studiile arată că aproximativ  jumătate din produsele farmaceutice existente pe piață conținplante medicinale.

Astăzi, cândproprietățile terapeutice ale plantelor medicinale sunt redescoperite și reconfirmate, rolul acestora în viața omului modern devine incontestabil, prin larga întrebuințare de care se bucură, dar și prin faptul că ele oferă o alternativă promițătoare pentru menținerea sănătății .

În tratamentul pacienților mei recomand Septilin, un produs din plante al companiei Himalaya, cu eficiență și siguranță dovedite științific, atât în prevenția infecțiilor virobacteriene, cât și în timpul unor forme acute de boală, fiind util îninfecțiile respiratorii acute, cronice sau recurente, dar și în infecțiile ORL. Septilin reduce riscul contactării gripei și a altor viroze respiratorii atât la adulți, cât și la copii.Administrarea acestui produs a ameliorat starea pacienților,grăbind vindecarea si reducând numărul de complicații.L-am folosit și ca adjuvantîn cazul rinitelor alergice.

În cazul pacienților care prezentau tuse asociată infecțiilor acute din sfera ORL am recomandat Koflet, produs de compania Himalaya, remarcând o îmbunătățire a simptomatologiei în special la copii, dar și la adulți. A fost util și în cazul patologiei astmatice, ameliorând simptomatologia de tuse. Prin compoziția sa complexă are efect mucolitic și expectorant, dar și antiinflamator și bronhodilatator. Diakof este forma fărăzahăr, fărămiere recomandată şi diabeticilor. Produsele sunt lipsite de reacții adverse, bine tolerateși  utileîn tusea acută sau cronică de etiologie variată, infecțioasă, alergicăsau tabagică .

Menționez cazul unui pacient de 45 ani,fumător de aproximativ 10 ani, 1 pachet țigarete pe zi, care prezenta teren atopic și diabet zaharat tip 2. Avea probleme respiratorii recurente(rinoree mucoasă,obstrucție nazală intermitentă, în special nocturnă, cu tuse recurentă mixtă, disfagie și disfonie) și a urmat tratamente multiple cu antibiotice,expectorante și antialergice  pe o perioadă de 1-3 luni.I-am recomandat Diakof, iar ca adjuvant pentru stimularea imunitară și ca tratament antialergica primit Septilin pe o perioadă de 3 luni. Simptomatologia tusei s-a remis în 7-10 zile, împreună cu ameliorarea stării generaleși am avut posibilitatea să-l operez (turbinectomia cornetelor nazale prin radiofrecvență). Evoluția ulterioară a fost favorabilă.

Related Posts

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress