La Spitalul de Cardiologie Clinicco primele proceduri de rotablatie

Premiera la Brasov, la Spitalul de Cardiologie Clinicco: echipa de medici cardiologi interventionisti a efectuat primele proceduri de rotablatie

Boala coronariana, cea mai frecventa cauza de mortalitate din lume

Alaturi de afectiunile oncologice, boala coronariana este cea mai frecventa cauza de mortalitate si morbiditate din lume. Tratamentul ei poate fi medicamentos, interventional sau chirurgical. In ultimii ani, se tinde spre tratamente minim invazive.

Boala coronariana este o incapacitate a arterelor coronare de a furniza sange oxigenat necesar muschiului inimii. Ateroscleroza coronariana este cauza cea mai frecventa a dezechilibrului intre nevoia de oxigen si aportul acestuia, arterele coronare fiind ingustate de placi formate din colesterol, care se pot calcifica. Tratamentul interventional consta in dilatarea leziunilor si implantarea unei structuri metalice numita „stent”, care restabileste circulatia. In cazul pacientilor cu leziuni coronariene calcificate, procedura interventionala este, uneori, imposibil de realizat.

Rotablatia coronariana si stenturile coronariene autoexpandabile – tehnologii de varf care vin in sprijinul pacientului cu leziuni aterosclerotice complexe

In cei opt ani de activitate, echipa medicala a Spitalului de Cardiologie Brasov a fost intotdeauna orientata catre achizitionarea si punerea la dispozitia pacientilor a celor mai noi tehnologii medicale.

Dr. Mihai Ursu, sef sectie cardiologie interventionala:

„Suntem in masura sa anuntam demararea proiectului de aterectomie rotationala (rotablatie). In domeniul cardiologiei interventionale, progresul tehnologic din utimii ani a largit spectrul indicatiilor angioplastiei coronariene si la cazuri de leziuni complexe, difuze, pe segmente de artere calcificate si bifurcatii proximale. Aceste leziuni erau in principal abordate chirurgical prin metoda by-pass-ului coronarian. Odata cu relansarea rotablatiei, in ultima perioada de timp, prin aparitia dispozitivelor de calibru mai mic si mai usor de utilizat, inclusiv prin abord radial, pacientul poate beneficia de rezultate procedurale mult imbunatatite si cu prognostic mai bun, desigur combinat si cu utilizarea de stenturi performante care consolideaza rezultatul.

Rotablatia permite indepartarea partiala a placii de aterom, in general calcificata, din interiorul artelelor coronare. Aceasta metoda consta in introducerea percutana a unei freze cu cap diamantat (microcristale de diamant) miniaturizata, freza  ce se roteste cu o turatie reglabila de pana la 160 000 de rotatii pe minut.

Aceasta manopera pulverizeaza practic placa de aterom in microparticule foarte mici cu diametrul sub 10 microni, particule care se spala in microcirculatia coronariana. In urma ei, freza lasa o artera coronara pregatita optim pentru a fi stentata, protejand in acelasi timp si ramurile de bifurcatie. Montarea stenturilor consolideaza rezultatul final, conferind cel mai bun prognostic pacientului.

Este o metoda perceputa si suportata bine de catre pacient, care nu necesita pregatiri medicale suplimentare, fata de o interventie de stentare obisnuita, dar echipa medicala trebuie sa fie antrenata si pregatita in mod specific pentru astfel de interventii percutane de top.

Putem spune, fara frica de a gresi, ca rotablatia coronariana si stenturile coronariene autoexpandabile reprezinta tehnologii de varf care vin nemijlocit in sprijinul pacientului coronarian cu leziuni aterosclerotice complexe.”

Rotablatia face parte acum, in mod curent, din interventiile care se realizeaza la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov, imbunatatind astfel prognosticul pacientilor coronarieni care se adreseaza spitalului nostru.

Related Posts

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress